TI-DENT fogorvosi rendelő - Szolgáltatásaink

Rendelőnkben történő első megjelenés alkalmával teljes fogászati állapotfelmérést végzünk kedves pácienseinken.

Ennek részeként először panoráma röntgent készítünk az állcsontokról.

A dentálhigiénia tárgykörébe azon kezelések tartoznak, melyek lehetővé teszik a fogakat és az egész szájnyálkahártyát és fogágyat érintő fertőzések elkerülését és a kialakult betegségek kezelését.

A gyakorlati kezelések közé tartozik az ultrahangos fogkőeltávolítás, fogtisztítás, polírozás, íny- és tasakkezelés.

A bruxizmus, vagyis az éjszakai fogcsikorgatás során az alsó és a felső fogsort elemi erővel szorítják össze az állcsontok, akár negyven kilogrammos nyomás is nehezedhet négyzetcentiméterenként a fogakra, ami komoly károsodással járhat.

A napjainkban népbetegségnek tekinthető fogszuvasodás, gyakran olyan mély barázdákat eredményez az őrlőfogat felületén, hogy a legalaposabb tisztítási folyamat sem nyújt megoldást.

Így a fluoridásálás preventatív hatása kiemelten fontossá válik.

A gyermekfogászati tevékenység során az akut panaszok kezelésén túl a maradó fogak egészséges fejlődésének biztosítása is az ellátás céljai közé tartozik.

Az esztétikai fogászat azzal az igénnyel végzi a kezeléseket (tömések, inlay, onlay, héj, korona, híd), hogy a restauráció minél inkább utánozza a természetes fogak harmonikus esztétikáját, illetve az egyéni hibákat, eltéréseket javítsa, optimalizálja.

Az arc legfeltűnőbb részei a szemek és a fogak: egy gyönyörű, magabiztos mosoly azonnal magára vonja a figyelmet.

Az egészséges, fehér fogak magabiztosabbá teszik Önt, másokban bizalmat ébresztenek, így a siker zálogai is lehetnek.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogékszerek, melyek viselőjüknek különleges mosolyt biztosítanak. Főként Hölgyek körében népszerű, hogy mosolyukat kis ékkövekkel díszítik, hiszen mindez könnyen, egyszerűen és fájdalommentesen kivitelezhető. A kövek hosszú évekig fogán maradnak - feltéve, hogy Ön nem cseréli másikra őket hamarabb.

A sérült, szuvasodott, “lyukas” fogak további károsodástól való megóvásához, mindenképp fogtömésre van szükségünk. Ennek oka nem kizárólag az esztétikum, hanem a rágási funkciók helyreállítása is. A fogon kialakult szuvasodás mélyülésének elkerülése érdekében ne késlekedjünk, minél tovább halogatjuk a beavatkozás végrehajtását, a probléma annál mélyebb lesz, idővel elérheti a fog gyökerét és idegeit is, ami már fájdalommal járhat.

Inlay-nek a kisebb kiterjedésű, Onlay-nak pedig a fog felszínét is beborító nagyobb kiterjedésű betétet nevezzük. Felhasználási területként leginkább az őrlőfogak rágófelületének részleges vagy teljes visszaépítése tekinthető.

Minden fogban ér-ideg képletek találhatóak, melyek a fog vérellátásért és érzékelő funkciójáért felelnek.

Ezek az erek és ideg a fogak belsejében elhelyezkedő pulpakamrában és gyökércsatornákban haladnak.

Rendelőnkben, a modern felfogásnak megfelelően, elsősorban a fogak törésének elkerülése érdekében már nem fém csap beültetése történik.

Manapság előnyben részesítik a fog rugalmasságához hasonló rugalmassági tulajdonsággal rendelkező üvegszálas csapok alkalmazását.

Fogászati korona segítségével nem csak a fogak megtartása válik lehetségessé.

A mai eljárásokkal az eredeti alak, forma és szín is kialakítható, ezért a legavatottabb szemek sem veszik észre, hogy fogpótlásunk van.

Hidak készítésével a fogak között elhelyezkedő, úgynevezett sorközi hiányok pótlására van lehetőségünk.

Ezeknek a foghiányoknak több szempontból is indokolt a mielőbbi megszüntetése.

Felső részleges, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel és alsó részleges, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel.

A kombinált fogpótlások készítése két szakaszra tagolható. Az első fázisban a fix, rögzített rész, vagyis a koronák/híd elkészítése történik meg.

Ezt követően van lehetőségünk a következő fázisban a kivehető részleges fogsor (protézis) elkészítésére és ezzel a rágó- és esztétikai funkció helyreállítására.

Néha sajnos már nem megmenthető a fog és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, a fogat ki kell húzni. A foghúzás mindig védelmi céllal történik. A kihúzásra ítélt fog már nem menthető meg, vagy útban van a további egészséges foghelyzet kialakításában.

A szájsebészet árnyoldali közé tartozik a további használatra sajnálatos módon már felhasználhatatlan fogak eltávolítása.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ez a beavatkozás milyen módon zajlik le.

Számos emberrel előfordul élete során, hogy különböző okok miatt fogai egy részét véglegesen elveszíti. A fogorvosi implantátumok erre a problémára jelentenek korszerű megoldást.

A fogorvosi implantátum valójában egy - az elveszített fog, vagy fogak helyére beültetett - műgyökér, melyre a későbbiek során fogorvosa az Ön elképzeléseinek és lehetőségeinek megfelelő fogpótlást készít. Az implantátumok a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titánból készülnek, hiszen ezt az anyagot az élő szervezet teljes mértékben elfogadja, ugyanakkor különleges biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csont képes összeépülni vele.

Arcüreg emelő műtét az implantológia területén alkalmazott eljárás.

Az arcüreg a felső őrlőfogak területén, a fogak feletti csontban elhelyezkedő légtartó üreg.

Csontpótló technikák alkalmazására ugyancsak az implantológia területén lehet szükség.

Műgyökér beültetéséhez megfelelő minőségű és mennyiségű csontkínálatra van szükségünk mind vertikális (magasság) mind horizontális (szélesség) kiterjedésben.

A parodontológia a fogágy és a szájnyálkahártya betegségeivel, azok kezelésével, valamint a betegségek megelőzésével foglalkozó szakterület a fogászaton belül.

A lézer az egészségügy számos területén bizonyította, hogy haladó terápiás eljárásnak számít, nem kivétel ez alól a fogászat sem. A berendezés alkalmazásával a beavatkozások könnyebben kivitelezhetővé válnak, a kockázatok pedig jelentősen lecsökkennek.