Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

A dentálhigiénia tárgykörébe azon kezelések tartoznak, melyek lehetővé teszik a fogakat és az egész szájnyálkahártyát és fogágyat érintő fertőzések elkerülését és a kialakult betegségek kezelését.

A gyakorlati kezelések közé tartozik az ultrahangos fogkőeltávolítás, fogtisztítás, polírozás, íny- és tasakkezelés.

A területet érintő gyakorlati kezeléseken túl rendkívül fontos az egészségnevelő tevékenység és a kiváló szájhigiénia fenntartásához szükséges elméleti tudás átadása is a páciensek részére. Ennek révén a páciens elsajátíthatja a számára legideálisabb fogápolási technikát és az ahhoz szükséges eszközök használatát.

A rendszeres fogkőeltávolítás (általában félévente) szükséges, hogy fenntartsuk a fogak tartószerkezetének egészségét, ezen kívül a kellemetlen lehelleten is javít. Ezzel a gyors és rutinszerű eljárással nagyon sok problémát tudunk megelőzni, hisz hosszútávon a fogkő súlyos károkat tud okozni a fogágyban. Bizonyos szint után már nehezebben orvosolható is a parodontózis, ekkor a fogak meglazulhatnak, és ez akár fogvesztést is eredményezhet.

Ezen kezeléseket fogorvos illetve dentálhigiénikus végezheti. A dentálhigiénikus tulajdonképpen a fogorvossal együttműködő szakképzett asszisztens, aki az asszisztensi tevékenységen túl bizonyos fogászati tevékenységet is végezhet a fogorvos felügyelete mellett.

Mindezek alapján érzékelhető, hogy egy ilyen kolléga fontos előkészítő tevékenységet is végez az esetleges további kezeléseket megelőzően és ma már elengedhetetlen tagja egy korszerű fogászati rendelő csapatának.