Fémlemezes fogsor

Fémlemezes fogsor

Felső részleges, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel és alsó részleges, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel.

Felső, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel:

  • Ezen pótlások abban különböznek a műanyag, drót kapcsos elhorgonyzású részleges protézisektől, hogy a protézis alapanyaga öntött fém, mely az ínynek megfelelően akriláttal kerül leplezésre. Ez egy nagyon vékony fémlemez, mely több szempontból is előnyös. Nagyon nehezen törik, nincs „műanyag öregedés”, könnyedén tisztán tartható, nem lesz kellemetlen szagú. A lemez vékonysága a megszokást is könnyíti. A felső kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel jobban bírja a rágóerő-hatásokat, erős arcizomzatú egyéneknél ilyen szempontból is tanácsos lehet. Az elhorgonyzó elemek ebben az esetben öntött kapcsok, melyeket a fém alaplemezzel egybe öntik. Ezek a kapcsok a legerősebb rögzítő elemek az eddig tárgyaltak közül, nem hajlanak el, töréssel szemben is ellenállóbbak és az érintett fogakat is kevesebb ártalom éri mint a drótkapcsok esetén. Hátrányuk, hogy a front régióban elhelyezve láthatóak, ezért esztétikai szempontból nehézséget is okozhatnak. A megmaradt fogazatra általában egy fix, véglegesen ragasztott korona, vagy híd kerül, amin megfelelő domborulatot alakítanak ki a technikusok, mely aztán ideális felszínt képez a kapocs rögzülésének.

Alsó, kapcsos elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel:

  • Az alsó részleges protézis alaplemezét előnyösebb fémből készíteni, mivel az alsó fogak sokkal erősebb rágónyomásnak vannak kitéve, ezért a műanyag gyakrabban törik. A műanyaggal szembeni előnye továbbá a fém alaplemeznek, hogy nem lesz porózus, ezáltal jól tisztán tartható, nem lesz kellemetlen szagú sem. A fémlemezzel egybe önthetők a kapcsok, melyek biztos rögzítést kínálnak anélkül, hogy eltörnének vagy meghajlanának. Ezen fogsor esetében a látható területen elhelyezett kapcsok esztétikailag nem zavaróak, mert az emberek többségénél az alsó fogak alig láthatóak, ezért a kapcsok sem lesznek szembetűnők.