Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Minden fogban ér-ideg képletek találhatóak, melyek a fog vérellátásért és érzékelő funkciójáért felelnek.

Ezek az erek és ideg a fogak belsejében elhelyezkedő pulpakamrában és gyökércsatornákban haladnak.

Minden fogban ér-ideg képletek találhatóak, melyek a fog vérellátásért és érzékelő funkciójáért felelnek. Ezek az erek és ideg a fogak belsejében elhelyezkedő pulpakamrában és gyökércsatornákban haladnak. Számos olyan helyzet fordulhat elő, mikor szükségessé válik a fog ezen területeinek is feltárása és megmunkálása.

Ilyen szituáció például, ha a fogat érintő szuvasodás már olyan mértékű, hogy a fertőzött részek eltávolítása során elérjük a pulpakamrát. Előfordul az is, hogy bár a szuvas rész eltávolításakor még nem jutunk el közvetlenül a pulpakamrához, de a szuvasodás közelsége már gyulladást okoz a fogbélben. Ennek a páciens által is érzékelhető kellemetlen tünetei, illetve röntgenen észlelhető jelei is lehetnek. A gyökérkezelés képezi egyes traumás esetek megoldását is. Előfordulhat ilyenkor, hogy a fog törésének következtében nyílik meg a pulpakamra, de lehetséges, hogy egyszerűen csak elhal a fog az ütés következtében.

A gyökérkezelés során első lépésben megfelelő nyílást alakítunk ki a pulpakamra eléréséhez. Ezt követően eltávolítjuk a pulpakamrában és gyökércsatorná(k)ban található szöveteket. Következő lépés a gyökércsatorna megmunkálása és a gyökértöméshez ideális alak kialakítása (Különbség van a fogak közt a gyökerekben található csatornák számában, vannak 1, 2, 3 sőt 4 gyökrécsatornával rendelkező fogak is) Ezt követően ugyanabban az ülésben vagy egy másik időpont során történhet meg a gyökerek tömése, melynek során speciális anyagok alkalmazásával zárjuk le hermetikusan a gyökércsatornákat. Ha több ülésben zajlik a gyökérkezelés, a kezelések közötti időszakban ideiglenes, gyógyszeres töméssel látjuk el a fogat. Végezetül a koronai restauráció tömés (link)révén vagy nagymértékű foganyag veszteség esetén korona (link) alkalmazásával valósulhat meg.

Rendelőnkben a minél magasabb minőségű ellátás érdekében RECIPROC gépi gyökértágító eszközöket is használunk. Ezen eszközök előnye, hogy a legideálisabb mozgást és erőket alkalmazva tudjuk megmunkálni a csatornákat, minimalizáljuk az emberi hiba lehetőségét és lényegesen lerövidíthetjük a kezelések hosszát.