Korona

Korona

Fogászati korona segítségével nem csak a fogak megtartása válik lehetségessé.

A mai eljárásokkal az eredeti alak, forma és szín is kialakítható, ezért a legavatottabb szemek sem veszik észre, hogy fogpótlásunk van.

A fogkorona egy rögzített fogpótlás, amely beborítja az adott fog teljes látható felszínét. Készíthető fém vázú korona, mely hagyományos fogászati fémötvözet, nemesfém vagy titán alappal rendelkezik majd erre kerámia réteg ráégetése történik a kívánt esztétikai hatás elérése érdekében. Egy másik opció a cirkónium korona, ami belső, cirkon vázzal rendelkezik, jól bírja a rágóerőt, magas szakítószilárdságú, ezért erős, tartós fogpótlások, koronák készíthetőek belőle, a repedés, törés komoly veszélye nélkül. A teljes porcelán (préskerámia) korona nem tartalmaz belső szilárd merevítő vázat, az egész korona porcelánból készül, így elsődleges előnye az esztétikai hatás, a belső váz nélkül az esztétikus korona még áttetszőbb, színe, megjelenése leginkább hasonlít a természetes fogzománc színéhez.

Manapság a fogtechnikai eljárások folyamatos korszerűsödésének köszönhetően az eddigieknél is pontosabb, az emberi hiba lehetőségét jobban kiküszöbölő pótlások készítésére van lehetőség. Jó példa erre, fogtechnikánk által is alkalmazott szinter metal eljárás, melynek során a fogra készülő korona fémváza számítógép által kerül kivágásra, elképesztő pontosságot elérve ezzel.

Korona készítése javasolt:

  • A fog védelme érdekében – egy fogszuvasodás vagy gyökérkezelés miatt meggyengült fog sokkal könnyebben eltörik
  • Egy letört vagy súlyosan megkopott fog helyreállításához
  • Nagy kiterjedésű tömés esetében, ahol az eredeti fog koronájából csak nagyon kis rész maradt
  • Hidak esetében
  • Szabálytalan formájú vagy elszíneződött fogak esetében