Parodontológia

Parodontológia

A parodontológia a fogágy és a szájnyálkahártya betegségeivel, azok kezelésével, valamint a betegségek megelőzésével foglalkozó szakterület a fogászaton belül.

Fogágybetegség alatt a fogakat körülvevő szövetek baktériumok által okozott gyulladásos megbetegedéseit értjük. A betegség kezdeti tünetei közé tartozik például a duzzadt, vöröses, fogmosásra is vérzékeny íny. Amennyiben ebben a kezdeti stádiumban nem kerül felismerésre a betegség és nem történik meg a szükséges kezelés, szépen lassan krónikus gyulladás alakul ki. Ez a folyamat aztán a fogak melletti csontszövetben is leépítő folyamatokat indukál. A gyulladt, fellazult ínyszövet és a fogfelszín között egyre mélyülő, úgynevezett tasakok keletkeznek, melyek lehetetlenné teszik a fogazat kielégítő otthoni tisztítását. A folyamat beavatkozás nélkül az egyre romló szájhigiéné miatt folyamatosan fokozódik mígnem bekövetkezik az érintett fogak egyre nagyobb fokú mozgathatósága, adott esetben akár elvesztése. A gyulladás okai közé tartozik az egyaránt a fogíny felett és alatt lerakódó fogkő. Ennek professzionális eltávolítás és a megfelelő szájhigiénés technikák, tanácsok átadása után a páciens újra képessé válik a fogazat megfelelő fokú tisztán tartására az otthoni körülmények között.

A fogágy állapota és a fogkő mennyisége határozza meg, hogy az íny feletti fogkő ultrahangos eltávolításán túl szükség van-e alaposabb mélytisztításra, úgynevezett kürettre. Utóbbi az ínytasakok mélységétől függően lehet zárt vagy nyitott. Mindkét esetben kézi műszereket használunk a makacsul rögzülő íny alatti fogkő eltávolítására, de az igazán mély tasakok esetén csak lebenyképzést (az íny lehajtása) követően van lehetőségünk a teljeskörű tisztaság és a megfelelően kisméretű ínytasak elérésére (nyitott kürett). Nagyméretű, egy helyre lokalizálódó csontpusztulások esetén a nyitott technika és a PRF eljárás együttes alkalmazásával vagyunk képesek jó eredményeket elérni.