Sinus Lift - Arcüreg emelés

Sinus Lift - Arcüreg emelés

Arcüreg emelő műtét az implantológia területén alkalmazott eljárás.

Az arcüreg a felső őrlőfogak területén, a fogak feletti csontban elhelyezkedő légtartó üreg.

Kiterjedése a tér minden irányában rendkívül változatos, gyakran az őrlő, kisőrlő fogak gyökerei közötti régióban is megtalálható lehet. Ennek az elhelyezkedésnek és a fogak elvesztését követő folyamatos csontleépülési folyamatnak köszönhetően előfordul, hogy csak nagyon vékony csontréteg található az arcüreg és a szájüreg között. Mivel az implantátumok beültetéséhez és stabil rögzüléséhez, terhelhetőségéhez meghatározott csontmennyiség szükséges, annak hiánya a beültetés relatív kontraindikációját képezheti, hiszen az implantátum természetesen nem érheti el és sértheti meg az arcüreg nyálkahártyáját.

Ezen gátló tényezők kiküszöbölésére alkalmas eljárás, ha az arcüreg nyálkahártyáját megemelve és a keletkező térbe csontpótló anyagot helyezve nagyobb rögzülési lehetőséget biztosítunk az implantátum számára, lehetővé tesszük annak behelyezését. Ezt kiegészíthejük PRF eljárással (link)

A beavatkozás kivitelezését tekintve két technikát alkalmazunk, a nyitott és zárt arcüreg emelést. A páciens szempontjából ezek között azonban nincs érzékelhető eltérés. A nyitott technika esetén speciális eszközök alkalmazásával, nagyon óvatosan mozdulatokkal konkrétan az arcüreg nyálkahártyáját emeljük feljebb míg a zárt technikánál a nyálkahártyát az azt fedő vékony csontréteggel együtt emeljük feljebb.