Közösség

Közösségünk

Ti-Dent Fogorvosi rendelő

TI-DENT
Fogorvosi rendelő

A Ti-Dent Fogorvosi rendelő szolgáltatása

Implantológia (műgyökér beültetés)

Számos emberrel előfordul élete során, hogy különböző okok miatt fogai egy részét véglegesen elveszíti. A fogorvosi implantátumok erre a problémára jelentenek korszerű megoldást.

A fogorvosi implantátum valójában egy – az elveszített fog, vagy fogak helyére beültetett – műgyökér, melyre a későbbiek során fogorvosa az Ön elképzeléseinek és lehetőségeinek megfelelő fogpótlást készít. Az implantátumok a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titánból készülnek, hiszen ezt az anyagot az élő szervezet teljes mértékben elfogadja, ugyanakkor különleges biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csont képes összeépülni vele.

A szükséges fogorvosi és általános orvosi vizsgálatokat követően kezdődhet az implantációs fogpótlások tervezése. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a beavatkozás sikere nem csak rajtunk, hanem Önön is múlik: a szakmailag megfelelően felépített implantátumok csak abban az esetben tartósak, ha Ön megfelelő gondot fordít a szájhigiénére, valamint kerüli a túlzott alkohol- és drogfogyasztást, az erős dohányzást. A rendszeres fogorvosi kontroll szintén javasolt.

A tervezési szakaszban egyeztetjük Önnel, hogy hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, a beültetés milyen költségekkel jár, s mennyi időt vesz igénybe. Ezt követően az implantátumok beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik rendelőnkben, amely lehet egyfázisú beültetés, vagy kétfázisú beültetés.

Egyfázisú beültetés esetén megfelelő feltételek mellett a fog eltávolításával egy ülésben behelyezhető az implantátum, melyekre akár a műtét után pár nappal fogpótlás készíthető. Mindez csak akkor valósítható meg, ha az íny és a fogmeder nem gyulladt és az implantátum becsavarva kellő stabilitást ér el – ez a befogadó csont minőségén, keménységén múlik. Jelen vizsgáló módszereinkkel az implantátumok elsődleges stabilitása előre nem határozható meg teljes biztonsággal csak a műtét során tudjuk megmérni! Ugyanígy egyfázisú módszert alkalmazhatunk a már meglévő foghiány esetén is, ha a beültetett műgyökérre a beépülési periódust nem kivárva fogpótlást készítünk. Az egyfázisú beültetéssel készített – azonnali fogpótlások terhelése a beépülési periódus 3-4 havi időszaka alatt tilos! A nehezen megvalósítható terhelés-mentesítés és a nagyobb fertőződési veszély miatt e módszer sikertelenségi aránya a hagyományos kétszakaszos beültetésnél valamivel magasabb lehet.

Kétfázisú beültetés esetén az implantátum behelyezésének első műtéti fázisa az íny sebészi bemetszésével kezdődik. Ezt követi az implantátumot befogadó csontágy kifúrása az íny alatti csontba. Ide kerül behelyezésre a műgyökér, mely fölött az ínyt hézagmentesen öltésekkel zárjuk. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. A varratokat általában a műtétet követő egy hét után távolítjuk el, addig a szájban átmenetileg szúró, csiklandozó érzést okozhat. A műtétet követően kéthetes gyógyulási időszakban kivehető fogsort csak abban az esetben lehet viselni, ha annak illeszkedését fogorvosa ellenőrizte és az új helyzetnek megfelelően szükség szerint korrigálta, de alapvetően a sebgyógyulási zavarok nagyobb eshetősége miatt nem javasolt. Rágni, fogsorragasztót használni a műtét után két hétig tilos! Pépes ételek fogyasztása ajánlott.

A sebgyógyulást követően átmeneti pótlás készíthető. Ez történhet a meglévő fogsor alábélelésével, átalakításával, vagy készülhet akár teljesen új fogsor is.

A műgyökér behelyezése után 3-4 hónap múlva következik a másik műtéti fázis, az implantátum „felszabadítása”. Ebben a szakaszban az implantátum fölött az ínyen kis nyílást készítünk, majd ún. ínyformázó csavar kerül a műgyökérbe, mely körül az íny annak formáját követve gyógyul meg kb. 7-14 nap alatt. Ezt követően következik a végleges fogpótlás elkészítése, amely az adott szituációnak megfelelően többféle lehet: implantátumon rögzített, fix pótlás (korona vagy híd); részlegesen kivehető, ún. kombinált pótlás vagy 2 illetve 4 implantátummal elhorgonyzott teljes kivehető protézis. Ez utóbbi megoldásnál fontos megemlíteni, hogy bár teljes kivehető protézisről van szó, teljesen más életminőséget biztosít, mint a hagyományos fogsorok. A protézis az implantátumokkal történt rögzítésnek köszönhetően viselés közben teljesen fix, stabil. Nem szükséges protézisragasztót használni, e nélkül is kiválóan lehet harapni, vagy rágni vele. Mindössze a tisztítás végett szükséges kivenni a szájból.

A beültetés két nagy előnye, hogy a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül nyújt lehetőséget az elveszített fogak pótlására, ugyanakkor az implantátumok felszínén lévő mikro-pórusokba benőtt csontsejteknek köszönhetően – csontos összenövés – stabil rögzülést, a rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselését teszi lehetővé hosszú távon is.

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyan esetekben is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére lenne mód. Teljes foghiány esetén az implantátumok pillérként többféle módon is felhasználhatók a fogpótlások rögzítésére, vagy megtámasztására. Szakmailag helyesen kivitelezett felépítményekkel, megfelelő szájápolással és rendszeres ellenőrzéssel az implantátumok egy életen át megtarthatóak.

További kérdéseivel kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

A Ti-Dent fogorvosi rendelő szolgáltatásai

A Ti-Dent Fogorvosi rendelő több generációs fogorvos/fogtechnikus múltra és tapasztalatra alapozza szolgáltatásai színvonalát. Digitalizált rendelőnkben digitális panoráma és intraoralis röntgen segíti munkánkat. Fogtechnikai laboratóriumunk rövid határidővel pontos és precíz munkát végez. Fogászati rendelőnkben a legfontosabb elv a páciens elégedettsége, ennek elérése érdekében a legmodernebb technikák mellett kivétel nélkül neves amerikai, svájci és németországi gyártók anyagait használjuk.

Gyermekfogászat

A gyermekfogászati tevékenység során az akut panaszok kezelésén túl a

Csontpótlás

Csontpótló technikák alkalmazására ugyancsak az implantológia

Parodontológia

A parodontológia a fogágy és a szájnyálkahártya betegségeivel, azok

Fogorvosaink és elérhetőségeink

Rendelőnk nyitvatartása: 8:00-19:00 óra között

Dr. Farkas Dávid

Fogszakorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos

Dr. Farkas Dávid, a Ti-Dent Fogorvosi rendelő Szakmai igazgatója és tulajdonosa.

Dr. Halász Éva

Fogszakorvos

Dr. Halász Éva, a Ti-Dent Fogorvosi rendelő alapító tulajdonosa.

Dr. Fathi Meetra

Fogorvos, dentoalveoralis szájsebész rezidens

Dr. Fathi Meetra, a Ti-Dent Fogorvosi rendelő fogorvosa.

Dr. Maász Máté

Fogszakorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos

Dr. Maász Máté, a Ti-Dent Fogorvosi rendelő fogorvosa.

Keresés aTi-Dent Fogorvosi rendelő tartalmai között.

Amennyiben a keresésnek nincs eredménye, kérjük adjon meg újabb keresési kulcsszót.